Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej.OK

dowiedz się więcej

Jemy oczami – a co „jedzą” oczy?

06.06.2023

Jemy oczami – a co „jedzą” oczy?

Jagoda kamczacka to owoc, który naturalnie rośnie w północno-wschodniej Rosji, Chinach, Japonii i Kanadzie. Znana jest także pod nazwą wiciokrzew kamczacki, suchodrzew lub HASKAP. W ostatnich latach jagoda haskap znacznie zyskała na popularności. Oprócz wczesnego dojrzewania oraz ciekawego smaku posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Do najważniejszych zalicza się jej wpływ na dobro oczu i poprawę wzroku. Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, najlepszym, a w tym przypadku również najsmaczniejszym rozwiązaniem jest odpowiednia dieta!
Witamina A – jak Absolutnie zdrowe oczy!
Jagoda Haskap jest doskonałym źródłem witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu. Witamina A pomaga w utrzymaniu dobrego stanu siatkówki, błony naczyniowej i rogówki gałki ocznej.
Dodatkowo Witamina A jest także potrzebna do produkcji barwnika w siatkówce. Pomaga on w dostarczaniu bodźców wzrokowych do mózgu.
Witamina C – jak Cudowny wzrok!
Liczne badania naukowe wykazały, że jagoda haskap jest bogata w przeciwutleniacze, w tym antocyjany. Dowiedziono, że to właśnie te związki pomagają w ochronie gałek ocznych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Stanowi również bogate źródło witaminy C, która jest kluczowa dla zdrowia oczu.
Co więcej, witamina ta wspiera produkcję kolagenu. To on stanowi niezbędny element dla utrzymania odpowiedniej struktury tkanek oka, w tym rogówki i siatkówki.
Ochrona przed UV-to trzeba wiedzieć i widzieć!
Dodatkowo jagoda haskap zawiera luteinę i zeaksantynę, dwa związki, które również wpływają na poprawę wzroku. Są to składniki ochronne dla oczu, które chronią je, przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Dodatkowo zapobiegają również uszkodzeniom siatkówki. Badania wykazują, że dieta bogata w te związki może redukować ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i innych chorób zmysłu wzroku związanych z wiekiem.
Jagoda Haskap ma również korzystne działanie dla ogólnego dobrostanu całego organizmu. Oddziałuje przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co pomaga w utrzymaniu układu odpornościowego. Dodatkowo redukuje również ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Włączenie jagód kamczackich do diety może być dobrym krokiem w kierunku poprawy jakości życia i zdrowia.
jagoda haskap