Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej.OK

dowiedz się więcej

PRZEPISY

Jeśli chcesz cieszyć się zarówno smakiem, jak i walorami zdrowotnymi swoich deserów, sprawdź nasze przepisy!

przepisy z jagodzą kamczacką
Czekoladowy budyń z waniliowym jogurtem

Czekoladowy budyń z waniliowym jogurtem

Składniki: 

- 500 ml mleka 
- 1 łyżka kakao bez cukru 
- 3 łyżki erytrolu 
- 1 jogurt grecki 
- 1 laska wanilii 
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego (bez cukru) 
- jagody kamczackie i truskawki do dekoracji

Przepis: 
1. Gotujemy budyń z zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając jedynie cukier na erytrol i dodając extra kakao dla poprawy koloru. 
2. Wykładamy do pucharków. Dodajemy warstwę jogurtu wymieszanego z laską wanilii. Dekorujemy świeżymi owocami. 

@magda_kunda

Rozwiń

Tarta z budyniem jaglanym i liofilizowaną jagodą kamczacką.

Tarta z budyniem jaglanym i liofilizowaną jagodą kamczacką

Składniki:

Spód: 
- 1 szklanka suszonych daktyli 
- 1 szklanka płatków owsianych 
- 1 łyżka kakao 
- 1 łyżka oleju rzepakowego 

Masa jaglana: 
- 100 g kaszy jaglanej 
- 2 szklanki mleka roślinnego 
- 1/2 szklanki drobnego cukru/ksylitolu lub erotytylu
- 1–2 łyżki sproszkowanych jagód liofilizowanych PLANTIN 
- 1 cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 
- 3 łyżki oleju rzepakowego 
- 3 łyżki soku z cytryny 

Przepis: 
1. Namoczone daktyle zblendować z resztą składników na spód i masą wyłożyć tortownicę. 
2. Schłodzić. 
3. Ugotowaną w mleku kaszę zblendować z resztą składników na masę i wylać na formę. 
4. Udekorować i schłodzić min. 2 godziny.

@ammniam

Rozwiń

Panna cotta z jagodą kamczacką i truskawkami

Panna cotta z jagodą kamczacką i truskawkami

Składniki:

- 8 g żelatyny 
- 400 ml śmietanki 30% 
- 100 ml mleka 3,2% 
- 30 g cukru 
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Przepis: 
1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. 
2. Podgrzej śmietankę z mlekiem i cukrem, ale nie zagotuj. 
3. Ostrożnie wymieszaj z żelatyną i wlewaj do małych miseczek.
4. Odstaw do lodówki do stężenia. Podawaj z jagodą i pokrojonymi truskawkami.

@magda_kunda

Rozwiń

Czekoladowo-waniliowy mus bananowy z jagodą kamczacką

Czekoladowo-waniliowy mus bananowy z jagodą kamczacką

Składniki:

Masa czekoladowa: 
- 1 dojrzały banan 
- 1 łyżeczka kakao bez cukru 

Masa waniliowa: 
- pół szklanki jogurtu naturalnego 
- pół laski wanilii 

Dodatkowo: 
- łyżka płynnego miodu 
- świeże owoce jagody kamczackiej 
- listek mięty do dekoracji

Przepis: 
1. Zblenduj banana z kakao, nałóż do pucharka. 
2. Wymieszaj składniki waniliowej masy i wylej na czekoladową masę. 
3. Udekoruj jagodami kamczackimi i miętą.
4. Wierzch deseru polej miodem.

@magda_kunda

Rozwiń

Haskapki, drożdżowe bułeczki z Jagodami Haskap

Haskapki, drożdżowe bułeczki z Jagodami Haskap

Składniki:

Ciasto: 
- 550 g mąki pszennej 
- 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży 
- 70 g cukru 
- 100 g mascarpone 
- 100 ml letniego mleka krowiego lub roślinnego 
- 2 łyżki topionego masła 
- 2 jajka 
- 1/4 laski wanilii 

Nadzienie: 
- 600 g jagód haskap 
- 9 kostek białej czekolady 
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka: 
- 100 g mąki pszennej 
- 70 g zimnego masła 
- 50 g cukru 
- szczypta soli

Lukier:  
- 6 kostek białej czekolady 
- sok z 1 limonki 
- 100 g cukru pudru 

Przepis: 
1. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, jajka, mascarpone, drożdże. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na 1-1,5 h do podwójnego wyrośnięcia. 
2. Jagody łączymy z cukrem, posiekaną białą czekoladą, otartą skórką z limonki i mąką ziemniaczaną. 
3. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 8, 12 lub 16 części. 
4. Z każdej z nich formujemy kuleczkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. 
5. Na środku kładziemy ok. 3-4 łyżki jagodowego nadzienia , boki ciasta zawijamy ku środkowi tworząc sakiewkę. 
6. Tak przygotowane bułeczki kładziemy blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 20 minut. 
7. Szykujemy kruszonkę łącząc ze sobą mąkę, posiekane masło, cukier i sól. 
8. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 190°C do momentu, aż będą pięknie rumiane. 
9. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy z sokiem z limonki i cukrem pudrem. Polewamy nasze bułeczki. 

Maria Wierzbowska

Rozwiń

Tarta z kremem z białej czekolady i jagodami haskap

Tarta z kremem z białej czekolady i jagodami haskap

Składniki:

Kruche ciasto: 
- 250 g mąki tortowej 
- 150 g masła 
- 2 łyżki cukru pudru 
- 1 żółtko 
- 2-3 łyżki zimnej wody 
- szczypta soli 

Krem mascarpone: 
- 250 ml śmietanki kremówki 30% 
- 200 g serka mascarpone 
- 2 łyżki cukru pudru 
- 1 biała czekolada 
- 250 g jagód haskap 
- 1 łyżka żelatyny 

Przepis: 
1. Masło posiekać z mąką. Dodać cukier, łyżkę wody, żółtko i sól, szybko zagnieść ciasto. 
2. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. 
3. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Dno ponakłuwać widelcem. 
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez ok. 25 minut do czasu aż ładnie się zarumieni. Wyjąć i przestudzić. 
5. Kremówkę, mascarpone i cukier zmiksować na gęsty krem (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zważyła). 
6. Dodać łyżkę rozpuszczonej żelatyny oraz startą na tarce czekoladę. 
7. Przełożyć na ostudzony spód, udekorować owocami i resztą czekolady. 

Anna Wierzbowska

Rozwiń

lody jagodowe, jagoda haskap

Lody Jagodowe

Składniki: 
- 400 g zamrożonych jagód haskap 
- 150 g serka mascarpone 

Przepis: 
1. Składniki zblendować razem. 
2. Gotową masę należy przełożyć do rękawa cukierniczego, następnie wycisnąć do wcześniej przygotowanych foremek. Opcjonalnie dla smaku można dodać słodzik. 
3. Foremki z gotową masą zamrozić. 

@ketobulka

Rozwiń

Niskosłodzony dżem z jagody kamczackiej

Niskosłodzony dżem z jagody haskap

Jedną z niewątpliwych zalet jagód haskap jest wysoka zawartość fruktozy, będącej zdrowszą alternatywą dla sacharozy. Dzięki temu możesz spokojnie ograniczyć ilość cukru podczas robienia przetworów! Poniżej przedstawiamy przepis na dżem, który cieszy zarówno ze względu na smak, jak i walory zdrowotne. Sprawdź go - nie będziesz żałować!

Do przygotowania dżemu z jagody haskap potrzebujesz:
- 2 kg jagód kamczackich,  
- 23 g pektyny,  
- 200 g cukru.  

Przygotowanie dżemu:
1. Jagody kamczackie oczyścić i włożyć do garnka, zasypać 100 g cukru.
2. Pozostałe 100 g cukru wymieszać z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypywać.
3. Jagody z cukrem zagotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając przez około 2-3 minuty. Gdy puszczą sok dodać resztę cukru z pektyną, a następnie pogotować je jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut. 
4. Gorący dżem przekładać do wyparzonych, suchych słoików. Zalecane jest pasteryzacja przez 20 min.
5. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

@magda_kunda

Rozwiń

Czekoladowy deser z liofilizowaną jagodą haskap i chia

Czekoladowy deser z liofilizowaną jagodą haskap i chia

Pyszne, a przy tym tak zdrowe! Słodycze z dodatkiem jagody haskap zazwyczaj spełniają te warunki, a ten czekoladowy deser nie jest wyjątkiem. Polecamy go szczególnie miłośnikom czekolady w niebagatelnym opakowaniu.

Do zaserwowania tego deseru, potrzebujesz:
- 4 łyżki nasion chia
- ¾ szklanki mleka migdałowego
- 2 dojrzałe banany
- słodzik lub miód - decyzja należy do Ciebie
- 1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
- liofilizowane jagody haskap
- pucharki lub małe słoiczki

1. Zalewamy nasiona chia mlekiem migdałowym. Mieszaninę słodzimy miodem lub słodzikiem (według uznania).
2. Całość zostawiamy na około 3 godziny w lodówce. Nie zapomnij o zamieszaniu raz na jakiś czas!
3. Blendujemy banany z gorzkim kakao aż do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy nią dno pucharków.
4. Po upływie 3 godzin, nasiona chia powinny być wystarczająco napęczniałe. Wylewamy je na masę czekoladową, zostawiając odrobinę miejsca na samej górze pucharka.
5. Ostatnim etapem będzie zwieńczenie deseru liofilizowaną jagodą haskap. Pokryj owocami nasiona chia i ciesz się prostym oraz efektownym deserem!

@magda_kunda

Rozwiń

Cakesickles z liofilizowaną jagodą haskap (16 sztuk)

Cakesickles z liofilizowaną jagodą haskap (16 sztuk)

Cakesickles to propozycja dla tych, którzy jedzą również oczami! Jeśli masz ochotę na przekąskę, która będzie słodka, a przy tym doskonale prezentowała się na talerzu, zdecydowanie warto postawić na ten pyszny deser.

Aby cieszyć się smakiem cakesickles, potrzebujesz:


Biszkopt:
- 175 g mąki migdałowej
- 4 jajka
- słodzik - erytol, d-ryboza, kropelki Skinny lub podobny słodzik
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
- 100-120g mascarpone
- 1 łyżka sproszkowanej, liofilizowanej jagody haskap
- 70 ml soku z jagody haskap

Dekoracja:
- tabliczka białej czekolady bez cukru
- czekolada mleczna
- liofilizat z jagody haskap

1. Białko z jaj ubijamy wraz z proszkiem do pieczenia.
2. Do powstałej masy dodajemy żółtka, mąkę migdałową i słodzik. Mieszamy na najmniejszych obrotach, póki konsystencja nie stanie się gładka i gęsta.
3. Ciasto pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 150°C przez 25 minut.
4. Po wyjęciu, biszkopt należy ostudzić, pokruszyć i wsypać do miski.
5. Dodajemy mascarpone, sproszkowaną liofilizowaną jagodę haskap i sok. 
6. Całość blendujemy, po czym wkładamy do foremek i mrozimy. 
7. Cakesicles zdobimy polewą z białej czekolady. Po ostygnięciu, możemy wzbogacić dekorację o wzorki z rozpuszczonej mlecznej czekolady i liofilizatu.

@ketobulka

Rozwiń

Baza wiedzy

Jagoda haskap włączyła się do światowych trendów dietetycznych z dużym tąpnięciem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co sprawia, że jej właściwości są tak pożądane wśród dietetyków i lekarzy, sprawdź naszą bazę wiedzy! Oferujemy szereg sprawdzonych informacji i nowinek na temat tego wyjątkowego owocu.

Sprawdź

jagoda haskap

Drogi przedsiębiorco!

Interesuje Cię poszerzenie asortymentu o jagodę haskap? Chcesz założyć własną plantację? Masz restaurację i chcesz poszerzyć menu o dania z jagodą haskap? A może masz własny, kreatywny sposób na biznes? Wszystkich przedsiębiorców zainteresowanych współpracą zapraszamy do wypełnienia formularza kontaktowego. Z przyjemnością rozjaśnimy Wasze wątpliwości.

Napisz do nas

jagoda haskap